SGK'nın raporlu ilaç kullananlara sağladığı kolaylık hastaları memnun etti
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın 18 Ocak'ta Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)'nde yaptığı değişikle raporlu ilaç kullananların 6 ay doktora gitmeden eczaneden ilaç alabilme kolaylığı getirmesi hastaları memnun etti. Kansızlık, mide, yanık, mantar, reflü, Gis (gastro intestinal sistem) ülserleri gibi 10 kalem gruptaki hastaya tanınan bu kolaylığa ise eczacılar karşı çıkıyor. Bunun hasta sağlığı için riskli ve sakıncalı sonuçlar doğurabileceğinden endişe eden eczacılar, özellikle ani değişkenlik gösteren şeker, kollestrol, kalp ve tansiyon hastalarının doktor kontrolünde ilaç kullanması gerektiğini belirtiyor.Raporlu hastaların mağdur olmaması için SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde yaptığı değişikle 1 ayı 28 gün olarak kabul etti. SGK böylece rapor yazdırılması, ilaç bulmadaki sıkıntı, geç ödeme yapılması sebebiyle ilaçların firmalarının tablet, kapsül sayısını değiştirmesi, günlük içilmesi gereken ilaçlarla ay gününün tutmaması gibi problemleri ortadan kaldırdı. Yeni uygulama ile raporlu hastalar, başlangıç ilaçlarını eczanelerden 28 gün üzerinden, daha sonrakileri ise 6 ay doktora gitmeden reçetesine istinaden alabilecek. SGK da hastanın son 3 ayda aldığı ilaçları kontrol ederek, yeni yazılan ilaç (veya eşdeğerine) bakarak 3 ay içinde yazılan ilacı kullanıp kullanmadığını denetleyecek. Hasta kullanmadıysa en fazla yine 28 günlük ilacı, son 3 ay içinde kullandıysa 3 aylık ilaç ödemeye devam edecek.
Özel bir hastanede mide ülseri tedavisi gören 42 yaşındaki Hasan Karayurt, daha önce ilaçlarını 3 aylık raporla aldığını belirterek, yeni sistemin yerinde bir uygulama olduğunu söyledi. 6 ay doktora gitmeden ilaçlarını eczaneden alabileceğini ifade eden Karayurt, "Güzel bir sistem getirildi. Mide hastası olduğum için ilacımı her gün düzenli içmek zorundayım. Önceleri bir kutu ilacın içinde 28 kapsül olurdu. Rapor 3 aylık olduğu için 3 ayda 6 günlük ilaç içemiyordum. Bu hem bana hem de devletimize zarardı. Artık 28 gün üzerinden işlem yapıldığı için böyle bir sorun da ortadan kalkmış oldu. SGK'ya teşekkür ediyorum." dedi.
"SİSTEM, HASTA SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ"
Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan ise SGK'nın yeni uygulamasının hasta sağlığı için riskli olduğunu kaydetti. 10 kalem hastalık grubundaki hastaların belli periyotlarla doktora muayene olması gerektiğini savunan Ecz. Karacan, "Bu sistemin aslında riskleri var. Şeker, kolestrol, kalp hastalarının tansiyon düzenleri, şeker ve kolestrol ölçümleri açısından doktoruyla bazı verileri paylaşması gerekiyor. Çünkü ilaçların miligramları ve durumları değişebilir. Hastaya doktora ulaşmadan ilaca ulaşma imkanı tanınmasını sağlık okuryazarlığı ve bilinci düşük bir ülkede sakıncalı buluyorum. İlaç kullanmada ezbercilik artırabilir." değerlendirmesinde bulundu.
"SÜREÇ ‘BENİM ELİMDE HASTAYA UYACAK NE VAR'A GİDİYOR"
Yeni SUT tebliğinde bazı ilaçların yatan hastalara verilebilmesiyle ilgili çekincelerini de dile getiren Ecz. Onur Ferhat Karacan, "Yatan hastaların ilaçlarını hastaneler artık kendi bünyelerinden veriyorlar. Günübirlik dediğimiz tedavi şekliyle bu biraz kendi çalıp kendi oynamış gibi oluyor. Bir yerde hastanelerde denetim mekanizmasını kaybediyorsunuz. Çünkü ilacı kendisi yazıyor, kendisi talep ediyor, kendisi temin ediyor ve kendisi veriyor. Doktor tedavide en uygun ilacı seçer, reçetesine yazar, hasta da bunu temin eder sisteminden yavaş yavaş ‘Benim Elimde Hastaya Uyan Ne Var'a doğru gidiyor. Hastane eczanelerinde hangi ilaç varsa hastaya onu uydurmaya çalışıyorlar. Bu da sağlık açısından büyük bir tehlike. Hasta kaliteli ve doğru ilacına ulaşamaz hale geliyor." ifadelerini kullandı.
Konular
- İş Kazası Ve Meslek Hastalığının Soruşturulması
- İş Kazası Ve Meslek Hastalığında Sağlanan Haklar Ve Yararlanma Şartları
- Analık Hali İş Göremezlik Ödeneği
- Emzirme Ödeneği
- İstirahat Raporu Alanların Çalışmadığına Dair Bildirim Girişi
- Sağlık Kurulu ve Rapor İşlemleri
- Devlet Memurlarının Hastalık Raporları Hakkındaki Yönetmelik
- Sağlıkta İlave Ücret Nedir?
- Kimler İlave Ücret Ödemezler?
- Trafik Kazalarında Tedavi Ve Rapor Paralarını SGK Karşılıyor
- Kimler Maluliyet Aylığı Alabilir?
- Maluliyet Aylığı Hangi Durumda Sonlandırılır?
- Vazife Malullüğü Kimleri Kapsar?
- Harp Malullüğü Nedir?
- Kimler Malulen Emekli Olabilir?
- Cenaze Ödeneği 2016
- Süt Parası 2016
- SGK İdari Para Cezaları
- SGK Denetim Elemanlarının Görevine Engel Olunması Halinde İdari Para Cezası
- Genel Sağlık Sigortası Olanların Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişilere Ait Bildirimlerin Yapılmamasından Kaynaklı Cezalar
- Sanatçı ve Şoförlere Ait Bildirimlerin Yapılmamasından Kaynaklı İdari Para Cezaları
- Tarımsal Kesinti Hakkında Basın Duyurusu
- İşten Ayrılış Bildirgesinin SGK'ya Verilmemesinden Kaynaklanan Para Cezası
- SGK Tarafından İstenen Bilgi Ve Belgelerin Zamanında Teslim Edilmemesinden Kaynaklanan İdari Para Cezaları
- Doğum Sebebiyle Verilecek İzinler Tebliği
- 2017 Memur Zamları
- Aynı Anda SSK ve Bağ-Kur Kapsamında Sigortalı Olunabilir Mi?
- Birden Fazla Sigortalılık Statülerine Tabi Çalışmalarda Hizmetlerin Değerlendirilmesi
- İş Arayana ve Bulana İstihdam Yardımı
- İşsizlik Parası Alabilmek İçin Hangi Kodla İşten Ayrılmak Gerekir?