Amelebirliği Geçici İş Göremezlik Yardımı

Öncelikle amelebirliği nedir?
1921 yılında kurulan Amele Birliği , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı, yönetim, işleyiş ve denetimi kendi yönetmeliğine göre yapılan, idari ve mali açıdan özerk tüzel kişiliğe sahip bir sosyal güvenlik kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü, Karaelmas Elektrik Dağıtım A.Ş., Çatalağzı İşletme Müdürlüğü ve Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. Kuzey-Batı Anadolu Şebeke İşletme Grup Müdürlüğü?nün Zonguldak ve Ereğli Kömür Havzasında çalışan işçilere ilave sosyal güvenlik yardımı yapma amacı taşımaktadır. Amele Birliği, kapsamında bulunan personele geçici işgöremezlik yardımı, tedavi yardımları, öğrenim, cenaze, defin, iş kazası yardımları ile ikraz yardımları yapmaktadır . Prim oranı %3 olup, zorunlu üyeler için yarısı işveren yarısı da işçi tarafından, gönüllü üyeler için ise tamamı işçi tarafından ödenmektedir. Sandık üyesi işçiler aynı zamanda 506 Sayılı Kanuna tabi olduklarından, geçici işgöremezlik ödeneğini SSK'dan talep etmektedir. Ancak, yasada öngörülen koşullar mevcut bulunmadığı için edimleri elde edemeyen sigortalıların açıkları sandık tarafından telafi edilmektedir. 506 Sayılı Kanun kapsamına girmeyen büyükanne, kardeş gibi bazı sigortalı yakınlarına sandık tarafından sağlık hizmeti sunulmaktadır .


"Amele birliği geçici iş göremezlik yardımı"

Yardım yönergesindeki ilgili madde;

Madde 4- Geçici iş göremezliğin başladığı günden önceki bir yıl içinde Sosyal Sigortalar Kurumuna 90 gün prim ödemediği için Sosyal Sigortalar Kurumu?nca hiçbir ödeme yapılmayan, çalıştıkları kurumlarınca da herhangi bir ödemede bulunulmayan sandık üyelerinden, Sandık üyeliğinin ilk 1 yılı içinde geçici iş göremezliğe uğrayan üyelerine geçici iş göremezlik süresi kadar yapılan yardımdır. Bu süre aralıklıda olsa her üye için 6 ayı geçemez.

Geçici iş göremezlik yardım gündeliği, üyenin geçici iş göremezliğe başladığı günden bir gün önceki yevmiyesinin, bakmakla yükümlü olduğu aile bireyi varsa yevmiyesinin 2/3'ü, yoksa 1/3' üdür. Geçici iş göremezlik yardımı tutarı geçici iş göremezlik gündeliğinin geçici iş göremezlik süresi ile çarpımıdır.

Süresi bir aya kadar olan geçici iş göremezlik yardımı defaten, bir aydan fazla olan geçici iş göremezlik yardımları ise birer aylık dönemler halinde ödenir.

Geçici İş Göremezlik Yardımı talebinde bulunan üyeler;

a) Çalıştığı kurumdan onaylı, 90 gün prim ödeme günü olmadığını, Geçici İş Göremezliğin başladığı günden bir önceki günkü yevmiyesini, Bakmakla yükümlü aile bireyinin olup olmadığını gösterir belgeyi,

b) Geçici İş Göremezlik raporunu,

c) Geçici İş göremezlik günleri için Sosyal Sigortalar Kumunca herhangi bir ödeme yapılmadığına ilişkin belgeyi,

Sandığa ibraz etmek zorundadır.

Konular