İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti 2016

İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti 2016

İşe giriş sağlık raporu için tek hekimden rapor alınacaksa 50 tl, üniversite hastanelerinde 75 tl, Sağlık Kurulu Raporu için 200 tl, Üniversite hastanelerinde 300 tl dir.
Bu ücretlerin SGK nın karşılayıp karşılamadığı en çok merak edilen yanıdır.


Kamu Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesi; 3359 sayılı “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu”, 663 sayılı “Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” hükümleri çerçevesinde düzenlenmiştir.

SAĞLIK RAPORLARININ DÜZENLENMESİ VE ÜCRETLENDİRİLMESİ
Sosyal Güvenlik Kurumunca sevk belgesi düzenlenerek gönderilen hak sahiplerinin Sağlık Kurulu raporlarına ait giderleri, Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre Kuruma fatura edilir.
Kurumun ödeme kapsamında bulunmayan ve/veya özel amaçla kullanılacak durum belirtir rapor ücretleri (ehliyet raporu, işe giriş başvurusu vb.) ile bu durumların tespitine yönelik düzenlenen rapor ücretleri kişilerden (istisna tutulan kişiler hariç) talep edilir.
Sağlık raporları için belirlenen fiyatlar paket fiyat olup, kişilerden ayrıca bir ücret talep edilmeyecektir.
Sağlık kurulu raporu almak için başvuran kişilerin, tüm polikliniklerde muayenelerinin tamamlanmaması ve/veya raporun düzenlenmemesi halinde yapılan işlemler; hizmet başına ödeme yöntemi ile (muayene ücreti ve yapılan tetkikler) % 10 indirimli olarak ücretlendirilerek fatura edilecektir. Ancak toplam tutar hiçbir zaman Sağlık Kurulu raporu için belirlenen paket ücreti geçemez.
Kurumun ödeme kapsamında bulunmayan ve/veya özel amaçla kullanılacak durum belirtir raporlar için (ehliyet raporu, işe giriş başvurusu vb.) kişilerin katılım payı ödememesi bakımından, MEDULA’dan hasta takip numarası/ provizyon alınmayacaktır.
Sağlık kurulu kararına; hasta, yasal temsilcisi veya çalıştığı kurum tarafından itiraz edildiği takdirde; aynı sağlık kurumu veya sevk edildiği sağlık kurumunca ilk müracaat gibi değerlendirilerek ücretlendirilecektir.
Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenen sağlık kurulu raporları ve ilgili mevzuatında açıkça belirtilen sağlık kurulu raporları dışında kalan raporlarda fotoğraf bulunma şartı aranmayacaktır.
İkinci ve Üçüncü basamak Sağlık Hizmet Sunucuları tarafından düzenlenen evlilik raporlarından ücret alınacaktır.
08.02.2002 tarih ve 24665 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 28.01.2002 tarihli ve 2002/3654 Sayılı Kararnamenin Eki Kararda; Gaziler, şehit ve gazi dul ve yetimleri, engelliler, öğrenciler ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki kişiler 08.01.2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulmuştur. Anılan karar hükmü kapsamında yer alan kimselerin Bakanlığımıza bağlı hastaneler ve Kamu Üniversite hastaneleri tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden geri ödeme kurumlarınca ödenmeyen kısmı için sağlık kuruluna esas yapılan muayene, tetkik, tahlil vb. işlemlerden ücret talep edilmemesi gerekmektedir.
Yukarıdaki Bakanlar Kurulu Kararıyla istisna tutulan kişilere kanuni düzenlemelerden kaynaklanan haklardan yararlanmak amacıyla düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporları için ücret talep edilmeyecek, bulundukları durumun gereğine uygun olmayan özel amaçla talep edilen raporlar için ücret alınacaktır.
Örneğin; Öğrencilerin öğrencilikle ilgili yurda kayıt, eğitim için talep edilen raporlarından ücret talep edilmezken ehliyet, silah ruhsatı gibi raporlar için ücret talep edilecektir. Herhangi bir öğretim kurumunda kaydı bulunmayan (öğrenci belgesi ibraz edemeyen) kişiler öğrenci olarak değerlendirilemez. Yine gazi ve şehit yakınları için maaş bağlanması, işe giriş, şehidin silahının teslimi için gerekli raporlardan ücret talep edilmezken, ehliyet raporu için ücret talep edilecektir. Engelliler tarafından talep edilen silah ruhsatı, ehliyet raporları ve ÖTV indirimli araç için gerekli raporlar gibi özel amaçlı raporlar için ücret talep edilecektir.
Engelli sağlık kurulu raporu için başvuran kişilere “Engelli Sağlık Kurulu Raporu Ücretlendirmesi Bilgilendirme ve Onama Formu” (EK-5) nun imzalatılarak bilgilendirilmesi, engelli çıkmayanlardan (Engellilik oranı %1 dahi olsa engelli kabul edilecektir) rapor ücretinin tahsil edilmesi, tahsilatın yapılamaması halinde ise kamu alacaklarının tahsiline ilişkin mevzuat hükümleri kapsamında işlem yapılması gerekmektedir.
Sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesinde Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve sağlık raporlarına ilişkin Genelgede yer alan hükümler doğrultusunda işlem tesis edilecektir.

Konular