Rapor Alan İşçiye İşvereni Ücret Öder Mi?

Rapor Alan İşçiye İşvereni Ücret Öder Mi?

5510 sayılı kanunun 'geçici iş göremezlik ödeneği' başlıklı 18. maddesi gereğince iş kazası yada meslek hastalığı geçirmiş, analık hali yada herhangi bir rahatsızlığından dolayı istirahat raporu almış kişinin son bir yıl içinde 90 günlük prim gün sayısı olup rapor almazdan evvel iş hayatı aktif ise SGK tarafından raporlu olduğu günler adedince(ilk iki gün hariç) geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

SGK rapor parası verdiği için işverenin ayrıca ücret vermesi gerekmez.Eğer atıfet kabilinden , 'hasta iken bir de maddi sıkıntı çekmesin' diye vermek isterse vermesinde bir sakınca yoktur.Hem işvereninden hemde SGK dan ücret alan çalışanın işvereni SGK dan aldığı rapor parasını isteyebilir.İşçinin bu parayı verme zorunluluğu da yoktur.Dilerse maaşını tam alır rapor parasını işverene verir.Yada işveren de rapor parasını talep etmezse hem işvereninden hemde SGK dan ücretini alabilir.

İşçi ile işveren arasında çalışamadığı günlerde ücretinin tam ödenmesine dair yazılı sözleşme varsa,işveren rapor parasını dikkate almaksızın işçinin ücretini ödemek zorundadır.


Peki rapor parasında ilk iki gün ödenmiyor.Bu iki günü işveren vermek zorunda mıdır?
Hayır,işverenin böyle bir zorunluluğu yoktur.

Alınan istirahat raporu iki gün yada iki günden az ise SGK ödeme yapmaz.Bu durumda işverenin ücret vermesi gerekir mi?

Eğer işçi aylık maaş sisteminde çalışıyor ise işveren ücretini vermek zorundadır , ama günlük ücret karşılığında çalışıyorsa işveren dilerse ücret vermez.

Konular