Prim Ve İkramiyeler Rapor Parasında Dikkate Alınır Mı?

Prim Ve İkramiyeler Rapor Parasında Dikkate Alınır Mı?

Prim;çalışanın işteki başarısına nispetle, zaruri olmamakla beraber sigortalının daha istekli çalışması ,motivasyonunun artması için maaşı dışında ödenen ücretlerdir.

İkramiye;çalışanın başarısına bakılmaksızın özel günlerde, örneğin;yılbaşı,şirketin kuruluş yıldönümü,çalışanın evlenmesi halinde,bayramlarda , çalışan ile işveren arasında manevi bağları kuvvetlendirmek, çalışanın işyerine dair aitlik duygusunun gelişmesi için verilen ücretlerdir.


Prim ve ikramiyeler SGK ya bildirildiği takdirde işgöremezlik raporu ödeneğinde dikkate alınır.

Şöyleki;

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102 nci maddesinde yapılan düzenlemeyle birlikte prim ve hizmet belgesinin “Sigorta Primine Esas Kazanç” bölümünden “Hak Edilen Ücret” ve “Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki ödemeler” diye iki ayrı başlık altında toplanmaktadır.Gerekli alanlara işçiye ödenen ücret belirtilmiş ise; ikramiye ve primler, raporda günlük kazancın 0/0 50 sini geçmemek kaydıyla dikkate alınır.

Örneğin;günlük kazancı 60 lira olan kişinin ikramiye ve primleri hesaplandığı takdirde günlük 20 liraya tekabül ediyorsa rapor parası hesaplanırken 80 lira üzerinden hesap yapılabilir.

Konular